Letölthető programfüzet:

programfuzet

SÜSSÜNK, SÜSSÜNK VALAMIT



Az idei évben igyekeztünk olyan finom és ízletes desszertek receptjeit összegyűjteni, amelyek mindegyikére igaz, hogy az elkészítésükhöz nem kell, hogy gyakorlott cukrászok legyünk, és az összes valamilyen szentendrei, illetve környéki kötődéssel rendelkezik.
A receptek egy része – számos más finomsággal együtt – a tavalyi év adventjében megjelent Szentendre a konyhában című receptkönyvben is helyet kapott már, amely könyvet szívesen ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni Szentendre gasztronómiai történelmét, de a könyv akár szép karácsonyi ajándékként is szolgálhat szeretteink számára. (A szakácskönyv elérhető a városi könyvesboltokban és a helyi Tourinform Irodában, a Dumtsa Jenő u. 22. szám alatt.)
Szöveg: Hidegkuti Dorottya, Nagy Luca; Ételfotók: Botos Karolina

Dalmát rafioli
Hozzávalók:
50 dkg liszt • 25-25 dkg porcukor és hideg vaj • 2 tojás • 1/2 csomag sütőpor • darált dió • szilvalekvár
Az adventi időszak beköszöntével a dalmátok is szorgosan készülni kezdtek a karácsonyi ünnepekre, hogy szenteste minden tökéletes legyen. Így számos kekszfélét készítettek, köztük a holdacska névre hallgató süteményt, ami a darált dió és a kemény szilvalekvár találkozása egy egyszerű linzertésztában, rengeteg porcukorral.
Az elkészítés menete: egyszerű linzertésztával kezdünk, amit érdemes előző éjszaka elkészíteni.
A sütőporos, cukros lisztbe kockázzuk bele a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal jól morzsoljuk szét. Ezután mehet bele egy egész tojás és egy tojássárgája, valamint egy nagy citrom reszelt héja is. Miután jól összegyúrtuk, tegyük a hűtőszekrénybe. A pihentetés után késfok vastagságúra érdemes a tésztát kinyújtanunk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a formákat. A korongok egyik felére rakjunk kiskanálnyi sűrű szilvalekvárt és darált diót; hajtsuk félbe, és a szélét nyomkodjuk össze egy villával. Majd 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben süssük kb. 10 percig. Mikor kihűlt, halmozzuk őket egy nagy tálra, és szórjuk meg vastagon porcukorral.

Gurabi
Hozzávalók:
15 dkg olvasztott zsír • 2 tojás • 1-1 tk. őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg • 1 vaníliarúd kikapargatott
magjai • 20-20 dkg porcukor és liszt • 10 dkg szeletelt mandula
A sokunk által kedvelt mézeskalács készítése biztosan meghozza a karácsonyi hangulatot, amikor a konyhában fahéj és szegfűszeg illata terjeng. A Szentendrén letelepült szerbek természetesen ezt a süteményt is kissé más hozzávalókból készítették, melynek eredményeként a megszokottnál is finomabb, édes kekszek kerülhetnek a tányérunkra. Az elkészítés menete: egy nagy keverőtálban
a felolvasztott sertészsírt a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a fűszereket. Kicsit várunk, és amikor már langyosnak érezzük, akkor mehetnek bele a tojások is. Ezt követően fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet mindaddig, amíg linzertészta állaga nem lesz. Ez majdnem 20 dkg, de lehet, hogy kevesebb is elég. Egy órára hűtőbe tesszük a tésztát, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, majd 3-4 milliméter vastagságra kinyújtva karácsonyi figurákat szaggatunk belőle a kiszúrók segítségével. Mielőtt az előmelegített sütőbe helyezzük, a kekszeket megszórjuk szeletelt mandula
és porcukor keverékével, majd 175 fokon kb. 8-9 percig sütjük, amíg pirosak nem lesznek.

Csesznica
Hozzávalók:
2 csomag réteslap • 40 dkg darált dió • 15 dkg porcukor • 4 evőkanál méz (A süteményt gazdagíthatjuk mazsolával vagy asztalt fügével is, bár ez nem igazán volt errefelé szokás.)
A csesznica (szerencsekalács) egy szerb karácsonyi diós sütemény, Karácsony első napjának archaikus étele. A süteménybe mindig szerencsepénzt tettek, hogy az szerencsét hozzon a megtalálójának. Régen Szentendrén rézedényben sütötték, miközben mézzel és olvasztott zsírral locsolgatták, Pomázon pedig rétestésztából készítették. Az egyszerűbb és gyorsabb elkészítési mód miatt mi most
ez utóbbi receptet mutatjuk be. Az elkészítés menete: vegyünk először három réteg tésztát, majd szórjuk azt meg bőségesen a dió és a porcukor keverékével (cukor helyett megöntözhetjük olvasztott mézzel is). A rétegezést mindaddig folytassuk, amíg valamennyi tészta a tepsibe kerül. Ügyeljünk arra, hogy legfelül is 3 réteg tészta legyen, majd helyezzük a tepsit forró sütőbe kb. 30-40 percre. Nézzünk
rá időről időre a tésztára, és vegyük ki azonnal, ha barnulni kezdene a teteje. Ezt követően még melegen csepegtessünk mézet a sütemény tetejére.

A Szentendre a konyhában c. szakácskönyv megvásárolható a Tourinform Irodában!

November 21-Től Számos Szentendre Motívumos Csomagolású Ünnepi Finomság És Ajándéktárgy Kapható A Helyi Turisztikai Irodában (Dumtsa Jenő U. 22.) Lepje Meg Szeretteit Ön Is Helyi Termékekkel!