Letölthető programfüzet:


Hamarosan...

Borajánló Az ünnepi étkezések, így a karácsonyi ételeknek is elengedhetetlen része a bor. Mivel minden családban más és más étel kerül az asztalra, így általános jó választás nincs, ugyanakkor reméljük az alábbi pár tanáccsal sikerül segítséget adnunk a megfelelő italok kiválasztásához.

Sokak asztalára kerül Karácsonykor hal, amelyhez általános szabályként nem illenek a magas tannin/csersav tartalmú, azaz a klasszikus vörösborok. Az édesvízi halak száraz, vagy félszáraz fehérbor társaságában érzik jól magukat, így gyakorlatilag nem foghatunk mellé, csak a muskotályos fajtákat (Ottonel, Sárga vagy Irsai Olivér) kerüljük. A lazac vagy tengeri halak mellé inkább már a testesebb fehér (hagyományos Chardonnay vagy Furmint) vagy rozé borok illenek. Azoknak, akik a fehér- vagy rozéborokat kevésbé kedvelik jó választás lehet egy könnyedebb Pinot Noir is, sőt a halászléhez kitűnő társítás egy Kadarka is.

A húsok esetében mindig hasonló fűszerezettségű vagy súlyú borokat érdemes az ételek kísérőjeként kiválasztani. Így a magyarosabb ételek mellé egy Kékfrankost vagy Kadarkát, a szárnyasok mellé egy félszáraz fehéret vagy friss, 2017-as portugiesert. A sült pulyka elegáns ízvilágát szintén a könnyű, száraz fehérbor juttatja igazán kifejezésre, a narancsos kacsasült mellé pedig a legjobban a rozék mellett az ottonel muskotály illik, mert az is narancsos. A komolyabb húsok (marha, stb.) mellé ugyanakkor már jöhetnek a testesebb, tanninos vörösek is: a bordeaux-i fajták (Cabernet, Merlot) vagy egy Shiraz is. A libamáj klasszikus kisérője az aszú vagy a szamorodni, melyek ráadásul a borok levezetésként kéksajttal is fantasztikusak.

Ami a desszerteket illeti: itt már kevésbé könnyű a választás, valóban óvatosnak kell lennünk. A nem túl cukros desszertek mellé általában még elmennek az édesborok, de csak akkor, ha a bor édesebb, vagy legalábbis azonosan cukros, mint a sütemény. Az édesebb sütemények esetében a kellemes utóíz és a harmonikus ízhatás érdekében inkább válasszunk zamatos, muskotályos, de teljesen száraz fehérborokat, a csokoládés desszertek esetében pedig maradjunk a tanninos vörösboroknál.


Friend Link: Nike Elastico Pro III IC Air Jordan 3.5 Men MBT Fora Gtx Women Nike Free Flyknit NSW MBT Flame Chaussures MBT Fora Gtx Damen Supra Bleeker Women Air Jordan 4 Adidas Ultra Boost Olympic Adidas John Wall 2 Homme Saucony Shadow 6000 Chaussures