Letölthető programfüzet:

programfuzet

Advent


Az advent szó latin eredetű, jelentése: megérkezés, az Úr érkezése. A karácsonyra való előkészület ideje, a lelki felkészülés ideje karácsonyra, Jézus születésére. Kezdete az András napjához - november 30. - legközelebb eső vasárnap.

Az adventi koszorú hagyománya

Az adventi koszorú hagyománya az ősi időkbe nyúlik vissza, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg, majd később ez a szokás Európa más vidékein is meghonosodott. Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített, kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátra lévő idő múlását.

Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá a templomokban, középületekben, és otthonokban adventi koszorút készíteni.

Az adventi naptár

Ezt a szép szokást egy édesanya találta ki, mivel kisfia minden este megkérdezte tőle, hogy"Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Az elővett kartont huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont, amiből aztán a fiúcska mindennap lecsippenthetett egyet. A kicsi Gerhard Lang-ból idővel aztán felnőtt lett és egyszer eszébe jutott az édesanyja naptára. Mivel úgy gondolta, hogy más gyerekeknek is örömet szerezhetne vele, ezért belekezdett az adventi naptárakat készítésébe. Miután nagy siker lett, hamarosan gyárak sora kezdett adventi naptárak készítésével foglalkozni.